Thursday, April 29, 2010

Peraduan : 10 Sebab menggunakan Internet by Empayar Poyos

semalam,gua blog walking and then gua jumpa contest ni dekat belog hans *amacam hans,hebat x gua dah berjaya buat kaler2 ni? haha* contest ni adalah anjuran tuan belog EMPAYAR POYOS,so kalau nak joint juga macam gua,klik la nama belog tu ha.Senang je beb dan xkena bayar pun,jom2 joint dari lu sekodeng Lisa tu baik lu usha contest ni haha.So mesti korang nak tahu pe yang pentingnya internet pada gua kan?sebelum tu,kalau nak tahu gua guna Wi-Fi UIA je sebab ni je yang murah sebab free and yang laju,kalah celcom and maxis tau,sumpah gua x tipu.
10 sebab takamine iswadi menggunakan internet adalah untuk:
1-BLOGGING
gua memang suka blogging sejak dari gua matrik lagi,first blog gua untuk asiment kelas english gua,last2 gua jatuh cinta dengan belog dan terus menulis sampai sekarang.alhamdulillah walau gua xpopular macam hanis zalikha tu tapi gua tetap ada follower yang mantap,haha.so dalam belog gua ni,gua cita pasal macam2,pasal hidup gua di universiti,pasal isu semasa dan lain-lain.gua juga suka jalan2 baca belog orang lain,selain dapat tambah kenalan gua juga dapat tambah knowledge gua,ye la lain orang lain tulisannya,so macam2 gua dapat tahu.bila bosan gua akan tukar layout belog gua sama ada gua download dekat sini atau gua wat sendiri guna adobe.tapi yang xboleh belah ada sekali tu sehari sepuluh kali gua tukar,pitam haha.selain tu gua juga suka add macam2 gadget dekat belog gua,kalau nak gadget best2 sila klik ini dan ini.free saja.dunia belog memang best dan hebat,xbosan dan cool bagi gua.so insyaallah gua akan terus berblogging sampai bila-bila.


2-FACEBOOK


Facebook,laman sosial penting sekarang,sape yang xd ha?pm ada,ketua balai polis simpang kangkung pun ada,makcik esah ada,tauke kedai runcit umah aku ada,lecturer aku , pendek kata semua orang ada.penting dowh facebook ni sebab macam trademark dia lah connecting people,bayangkan sekarang ni semua nya guna fb,update programme society,event dan macam2,even lagi memudahkan bila service2 macam library,balai polis dan sekutunya dapat dikritik terus melalui fb dimana cadangan dan aduan boleh dibuat terus dari meja anda tanpa perlu bersusah payah keluar*haha gila la ayat aku pitam jap*facebook untuk gua?ofcoz la untuk gua stay keep touch ngan kawan2 gua,update dengan society yg gua joint dekat uni gua,macam sekarang ni gua admin utk 3 society gua nya fb group dan also gua guna fb utk bagi any idea utk service dekat uni gua macam library semua tu,so senang lah kalau ada apa2 masalah gua terus buka fb diaowang,kan senang.semuanya di hujung jari anda,cewah.

3-STUDY

Internet juga gua guna untuk study.pe ingat gua ni xstudy ke ha?haha,gua ngah gigih nak jadi engineer ni,haha doakan gua.so internet amat penting sebab kebanyakkan lecturer gua guna E-LEARNING yang universiti gua guna,so segala assignment,announcement,kuiz,notes semua dekat situ,so nak xnak gua kena selalu check dekat situ,so gua dah jadi smart student sekarang ni,bijak bijak haha.gua juga selalu buka website IIUM nak check any update university gua dan juga MYIIUM satu aplikasi mudah dimana student boleh check segalanya pasal student nya details dengan universiti macam saman,result exam,financial,exam,classes.pendek kata di UIA ni semuanya online and kena buat sendiri ok !!! haha.gua juga guna internet untuk cari bahan assignmnet gua,selalu nya encik google dan wikipedia la kawan baik gua,tempat gua cari bahan baik punya.

4-EMAIL & YAHOO MESSENGER

email juga penting bagi gua,sampai sekarang gua ada 3 email.satu untuk aplikasi sosial macam fb semua tu,satu lagi untuk personal dan satu lagi untuk blog gua.email sangat penting ok !!! ok disini gua nak share sesuatu tentang email ni,korang tahu x yang salah satu sebab pemohon ditolak permohonan nya semasa mencari kerja adalah kerana EMAIL,ye ini betul dan bukan main-main ok.ini kerana ramai majikan tidak berminat pada nama email yang merepek seperti tongsampah@yahoo.com dan sebagainya,ni kira macam first impression juga la,so sila aware dengan email anda sekarang.selain tu gua juga guna email untuk yahoo mesengger,biasalah benda ni free n best chatting dengan kawan2 ni jimat duit haha dan lagi selamat dari sms bagai haha.ye la setakat nak say hi atau buzz xkan lu nak sms kot beb?haha

5-KERJA/PART-TIME

betul,gua xtipu gua selalu usha mana tahu ada kerja part time and gua pernah dapat pun dekat area kl ni banyak job,mari gua syorkan satu website keje yg memang bagus dan boleh dipercayai sebab gua dah banyak kali dapat keje dekat sini,sila klik ni ASIAPARTTIME macam2 keje ada beb,dari yg keje di rumah sampai lah keje gaji beribu2,ada juga yang korang just g jawab survey je,pun dapat hadiah,kan senang tu,try r mana tau ada rezeki.

6-GOSIP ???

haha mesti korang xcaya gua baca gosip kan?haha bukan gosip pun,gua suka baca sal update artis2 korea ni,best sial wa cakap lu,so nanti gua tahu la pe cita awek gua tiffany tu and ape lagu dan drama terkini,senang nak download,gua xmain la nak buka gua.com.my terjah artis malaysia tu haha,gua layan korea je ye,sekian.so kalau ada yang berminat nak baca juga,klik ni POP SEOUL.

7-WAYANG/BOWLING/TIKET KTM

ha jangan xtau gua amat lah meminati dua benda ni iaitu wayang atau bowling,so gua selalu usha GSC and TGV kalau nak tengok wayang,kalau bab reserve online gua prefer TGV sebab mudah sebab kita boleh pilih seat juga,pendek kata kita macam staf dah wat semuanya sendiri dan xyah nak beratur panjang2 nak amik tiket,so kepada mereka yg masih belum register sila lah wat senang hidup beb.dan kalau nak main bowling pun gua akan usha online juga,senang nak tahu price dia and berapa lane ada dan macam mana nak reserve lane semua tu,so pendek kata bila nak hang out dengan member atau nak wat reunion,xd hal la beb,kacang gila haha.Dan gua juga selalu check dan tempah tiket train KTMB online bila nak balik cuti,senang xyah nak g stesen segala.

8- DOWNLOAD


Ni juga adalah hobi gua di masa lapang iaitu download lagu,software,movie dan macam2 lagi.ye la dah bosan nak watpe lagi download la kan,internet dah ada kan.so ini adalah channel kegemaran gua nak mendownload:
a) youtube
b) download.cnet
c) 4shared
d) brothersoft
e) korean


9-BERITA

Membaca berita juga adalah aktiviti penting gua setiap pagi,sebab gua student yg bz n xmampu nak beli paper hari2,so gua pilih utk baca online sebab senang dan mudah,lagi2 sekarang ni macam paper berita harian yang guna aplikasi fb,pembaca boleh komen terus setiap artikel dalam surat khabar,hebat kan?gua suka service ni sebab pembaca boleh terus bg idea atau respon terhadap apa yg di baca,so pilih la berita harian haha.

10- REDTUBE

HAHA yang ni gua no komen tapi gua sure ramai terutama nya lelaki tahu ape ni haha,jangan salah faham beb gua belajar biology je tu gua kan biotechnology engineer haha.peace yang ni gua xleh bagi link,lu cari sendiri wakaka.

mak aii panjang seh gua menaip haha,so kalau nak joint klik sini EMPAYAR POYOS


gua nak rehat dulu beb penat sey
semoga gua menang gaga haha


cau

6 comments:

cikgadis said...

hahaha aku mau join juga ni
tp nnt la..
aku la pencabarmu!
wakakak :p

wei pasang a shoutmix balik..terseksa jiwa aku ni x dpt blogwalking sini~
hukhukhuk :p

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

haha cepat wei tarikh tutup nya sabtu ni haha

haha malas aku nak letak shoutmix tu,serabut la wei haha

I n n z said...

yg 10 tuh.
alasan ta leyh bla.
dan dan jeh.
;p

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

haha kan harus lu pun sama kan haha

BUNGA said...

kotak jerit dia dh hilang rupanya..

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

haha kotak jerit la kan hehe